post

Hónapok óta elhatároztam, hogy írok egy átfogó cikket mitől jó egy fotóstúdió, hogyan válasszuk ki azt a helyet, ahol sokszor egy életre való emlékeket készíttetünk a fotóssal. Ezért a nyakamba vettem a várost és tényleg nagyon alaposan, több szempontot is figyelembe véve jártam végig körülbelül 50 stúdiót Budapesten.

Mi a tökéletes fotóstúdió ismérve?

Erre először azt hittem egyszerű a válasz. Jó fényképezőgépekkel, jó bevilágítással és szükség esetén tökéletes kellékekkel rendelkezzen a fotóstúdió, g3 stúdió. Na az utam végére természetesen kiderült, hogy ennél sokkal, de sokkal árnyaltabb a kérdés és nem lehet ennyire egyszerűen eldönteni, melyik a legjobb. Persze biztos volt bennem kezdeti elfogultság is , hiszen a fényképeszet témájával foglalkozom már több, mint 6 éve, így elég sok berögződéssel kezdtem neki a túrámnak, de az elején eldöntöttem, hogy nem fogok elsőre ítélni. Az utam végére kiderült, nagyon jól döntöttem.

fotóstúdió

Fotóstúdió több célra

A fenti alapkövetelmények mellett sorozatban vettem fel a következő fotóstúdió követelményeket a listámra, azt követően, ahogy szembesültem a negatív tapasztalatokkal a közel három hetes körutam alatt. Először az egyik legfontosabb dolog, az a tisztaság. Nem vagyok egy tisztaság mániás, na de azt kikérem magamnak, amikor egy koszos, sötét fotóstúdió fogad, olyan szagokkal – mert ezt egyszerűen képtelenség illatnak nevezni – mintha egy gyógyszerraktár és szennyvíztelep keverékében lennék. És ilyenek hirdetik magukat, gyerekbarát helyszínnek. Hát én kifordultam innen 5 perc után, hallgatva a sértettségét az idióta tulajdonosnak, hogy nem érti mi a bajom.

Na ezek után bővítettem ugyebár a listát. A fotóstúdió, amely nem volt tökéletesen tiszta, szellős, ablakokkal is rendelkező akár – bár ez továbbra sem volt kritérium, csak esztétika és világosság miatt foglalkoztam vele -, kellemes illatú, megnyerő design elemekkel operáló, az azonnal kihúzásra került a listámról. Így nagyon hamar összesen 26 fotóstúdió maradt fent a rostán, amelyek megfeleltek ezeknek az alap kritériumoknak. Ezt követte a technikai paramétereknek a feltérképezése és a személyzet „vizsgáztatása”. Ez alatt mit is értek?

Egyszerű. Én komplex szolgáltatást várok el egy cégtől. Magyarul, ha éppen a nyugdíjas nagyszüleim vagy én a három gyerekemmel vagy akár az egész nagycsalád akár fotózkodni, akkor hogyan viszonyulnak ehhez. Mert van, aki erre kategorikusan elutasító választ adott, hogy márpedig ő sem emberszámban nem tud ekkora helyet biztosítani, illetve, hogy az ő profiljába nem férnek be a zajos, mindent összepiszkoló, néha rendetlenséget csináló gyerek fotózások. Na ezen szűrések alapján maradt fent gyakorlatilag 3 cég a listán. Igen jól olvassátok. 3!!! Én sem akartam elhinni. És közülük is szeretném kiemelni a G3 Stúdiót, akiknél a professzionalizmus keveredik egy olyan emberbarát hozzáállással, amellyel nemcsak ebben a szakmában, hanem más szakmában is ritkán lehet csak találkozni.